czwartek, 28 kwietnia 2022
Wybuch wojny w Ukrainie spowodował, że już 2,9 mln osób* zostało zmuszonych do opuszczenia swoich domów i szukania schronienia w Polsce. Od samego początku rosyjskiej agresji w pomoc uchodźcom zaangażowały się osoby prywatne, firmy, instytucje i organizacje. W tym gronie znalazła się firma Masters Catering, która dzięki współpracy z World Central Kitchen – pozarządową organizacją non-profit zajmującą się zapewnieniem posiłków po klęskach żywiołowych – nakarmiła w działających na przejściach granicznych punktach recepcyjnych setki tysięcy Ukraińców.
Zachęcamy do zapoznania się z relacją Marcina Cieślikowskiego – właściciela firmy Masters Catering, oficjalnego katerera ICE Kraków i członka grupy KRAKÓW NETWORK – na temat solidarności branży i działań pomocowych podjętych dotychczas wobec uchodźców.
„Przygoda z World Central Kitchen zaczęła się w nocy z 24 na 25 lutego 2022 roku, tuż po wybuchu wojny w Ukrainie. Chwile po północy zgłosił się do nas przedstawiciel organizacji z pytaniem, czy możemy przywieźć w piątek na granicę 2000 porcji posiłków. Po szybkiej konsultacji wewnątrz firmy zdecydowaliśmy, że chcemy się podjąć tego zadania i zaangażować w pomoc uchodźcom. Mając jedynie potwierdzenie na WhatsApp, rozpoczęliśmy produkcję posiłków, które po kilku godzinach spakowaliśmy i zawieźliśmy na granicę. Było dla nas ogromnym zaskoczeniem, kiedy okazało się, że przygotowane jedzenie wydaliśmy w 4 godziny i to tylko na jednym przejściu granicznym.
Korespondencja z WCK poprzez WhatsApp trwała kolejne trzy dni. W tym czasie uruchomiliśmy punkty na dwóch granicach. Powiedziano nam, żebyśmy gromadzili faktury za zakupy, bo organizacja pokryje koszty przygotowania posiłków. Do czasu, kiedy przyjechały do Polski osoby decyzyjne z World Central Kitchen, wydaliśmy blisko 20 tysięcy posiłków. Po spotkaniach w Krakowie i w Przemyślu ruszyliśmy całą parą. Zrozumieliśmy, jaki jest cel organizacji i zaledwie po trzech dniach byliśmy już na każdej granicy, na każdym punkcie recepcyjnym: zaczęliśmy wydawać 30 tysięcy posiłków dziennie. W następnych dniach uruchomiliśmy punkty 24h i wydawaliśmy już około 40 tysięcy posiłków. Dobowy rekord wydanych posiłków przez Masters Catering wyniósł 16400 porcji. WCK w czasie niecałych trzech tygodni zbudowała kuchnię w Przemyślu, która może zapewnić przygotowanie do 25 tysięcy posiłków każdego dnia.
Obecnie WCK wydaje w Polsce ponad 200 tysięcy posiłków na dobę i ta liczba codziennie rośnie. Masters Catering nadal działa na granicy w 2 punktach, serwując około 4000 posiłków dziennie. Działamy także lokalnie, w Krakowie, wydając jedzenie w punktach MOPS oraz Caritas.
24 marca uruchomiliśmy razem z MOPS-em namiot pod dawnym centrum handlowym Plaza, gdzie każdego dnia zapraszamy uchodźców na gorący posiłek”.
* dane Straży Granicznej z dnia 22.04.2022 roku.